CO2-Prestatieladder, Reimert, Almere, MVO, duurzaamheid Duurzame rotonde onderdeel van reconstructie Dronterweg – De Reimert Groep | Duurzaamheid

Duurzame rotonde onderdeel van reconstructie Dronterweg

De Wilde Grond-, Weg- en Waterbouw heeft in opdracht van de Provincie Flevoland een duurzame rotonde in de reconstructie van de Dronterweg (N309) in Lelystad gerealiseerd. Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de opdrachtgever. Al tijdens de uitvraag werd aan de inschrijvers gevraagd om met oplossingen te komen die de milieu-impact van de aanleg met 40% zou verlagen. Door het toepassen van duurzame materialen in zowel de nieuwe rotonde als in de tijdelijke verkeersmaatregelen heeft De Wilde deze reductie weten te realiseren. 

Duurzaam beton
De nieuwe rotonde is volledig gemaakt van beton. Er is alleen één heel groot verschil: het nieuwe beton bevat geen betonstaal als wapening. Normaal gesproken wordt er voor het versterken van beton stalen wapening aangebracht, de productie van dit staal is alleen niet erg milieuvriendelijk. Bij de rotonde aan de Dronterweg hebben we gebruik gemaakt van een kunststofvezel welke al tijdens de productie van het beton in de betoncentrale is toegevoegd. Ten opzichte van het toepassen van wapening is het gebruik van deze kunststofvezels niet alleen veel milieuvriendelijker, maar het verkort ook de uitvoeringsduur omdat er voorafgaand aan het storten van het beton geen wapening hoeft te worden aangebracht. Daarnaast is ook het beton zelf duurzaam, bij de productie is 30% van het grind vervangen door gerecycled betonpuin. In een puinscheidingsinstallatie wordt het betonpuin gescrubt, geclassificeerd, gewassen en gezeefd. Daar komen hoogwaardig zand- en grindvervangers uit voort voor de betonproductie. De volledige rotonde bestaat uit dit duurzame kunststofvezelbeton.

Beperking CO2-uitstoot
Tijdens de uitvoering werd deels Biodiesel HVO100 gebruikt, wat resulteerde in 50% minder CO2 uitstoot. Door het aanleggen van een tijdelijke bypass hoefde het verkeer niet om te rijden, waardoor extra CO2-uitstoot werd voorkomen. De hoeveelheid CO2-uitstoot die werd bespaard doordat het verkeer niet om hoefde te rijden is, mede door het gebruik van duurzame materialen, hoger dan de uitstoot die de aanleg van de bypass veroorzaakt. In november 2020 werden de eerste voorbereidingen al getroffen, waarna de werkzaamheden aan de rotonde op 1 maart zijn gestart. Inmiddels is de rotonde opgeleverd.