CO2-Prestatieladder, Reimert, Almere, MVO, duurzaamheid Uitlaatbrug Almere Haven

Uitlaatbrug Almere Haven

Reimert realiseert eerste circulaire brug in Almere

In opdracht van de gemeente Almere heeft de Reimert Groep de Uitlaatbrug in Almere Haven vervangen door een circulair ontwerp. Hiervoor is samengewerkt met Meerdink Bruggen en Arc2 architecten.

De houten wandelbrug in de wijk De Werven was hard aan vervanging toe. De nieuwe Uitlaatbrug is de eerste circulaire brug in Almere. Met het circulaire systeem wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd.

Hout van oude bruggen
De onderdelen van de brug bestaan voornamelijk uit hergebruikte FSC hardhouten planken afkomstig uit onder meer drie oude Almeerse bruggen. De verschillende houten delen zijn herzaagd en vervolgens samengesteld tot een houten vollewandligger, bijeengehouden door stalen stiften. In deze ‘cradle to cradle’-toepassing krijgt het hout een derde leven. Het hout wordt gebruikt als een constructief onderdeel van de nieuwe brug in de zones waar drukkrachten moeten worden overgedragen. De trek wordt opgevangen door stalen delen.

CO₂-besparing
Het uitgangspunt was om te komen tot circulair gebruik van grondstoffen. Oude houten bruggen worden doorgaans gezien als afval en na de normale gebruiksfase afgevoerd en verbrand. Met het realiseren van de nieuwe Uitlaatbrug is echter oud hout verzameld en vervolgens verwerkt in de nieuwe brug, waardoor hardhout een extra levenscyclus krijgt. Zo hoeft er minder nieuw hout gekapt te worden en wordt een grote CO₂-besparing gerealiseerd.